Czekolada lepsza od całowania
16 kwietnia 2007, 17:45Według naukowców, jedzenie czekolady jest 4 razy przyjemniejsze od całowania. Podczas rozkoszowania się smakiem wynalazku Azteków dwukrotnie wzrasta tętno, a mózg ulega pobudzeniu.
Henna nie zawsze bezpieczna
6 sierpnia 2008, 14:47Tatuaże z henny, a przynajmniej ich część, wcale nie są tak bezpieczne dla skóry, jak dotąd przypuszczano. Zawierają bowiem parafenylenodiaminę (PPD), która zwiększa trwałość czarnych wzorów. PPD wywołuje zaczerwienienie oraz poważniejsze problemy dermatologiczne, np. blizny lub pęcherze.
Nadal świadomy po uszkodzeniu
3 listopada 2009, 11:59Przez jakiś czas naukowcy sądzili, że źródłem samoświadomości jest ukryta w dole bocznym mózgu wyspa (łac. insula). Choć bywa niekiedy uznawana za niewidoczny z zewnątrz 5. płat, nie może być jednak jedynym siedliskiem poczucia siebie. Przeczy temu bowiem przypadek Rogera, człowieka, który doznał w 1980 r. uszkodzenia 25-35% mózgu, w tym niemal całej wyspy (Nature Neuroscience).
Wyobraź sobie każdy kęs, a zjesz mniej
13 grudnia 2010, 10:32Wyobrażanie sobie jedzenia ulubionego dania czy słodyczy może działać jak rzeczywiste zjedzenie ich, zmniejszając chęć na przekąskę. Psycholodzy obawiają się jednak, że metoda nie zadziała w przypadku osób o szczególnie silnych zachciankach.
Nadwrażliwość zmysłowa wiąże się z nerwicą natręctw
28 grudnia 2011, 10:22Nadmierne przywiązanie do dziecięcych rytuałów oraz nadwrażliwość smakowa i dotykowa, np. na teksturę tkaniny, mogą zwiastować rozwój zaburzeń obsesyjno kompulsywnych (ZOK). Wg psychologów, kiedy dzieci doświadczają podwyższonej wrażliwości zmysłowej, odwołują się do zachowań rytualnych, by lepiej poradzić sobie ze środowiskiem
Szczery uśmiech wyczuwamy zawczasu
13 czerwca 2013, 13:48Ludzie potrafią wyczuć prawdziwy uśmiech, zanim w ogóle pojawi się on na twarzy. Nie umieją jednak przewidzieć uśmiechów grzecznościowych.
Uczulanie przez kontakt ze skórą
9 października 2014, 11:20U wielu dzieci alergia na orzeszki ziemne może się rozwijać jeszcze przed ich pierwszym zjedzeniem. Naukowcy z Mount Sinai uważają, że do wczesnej immunizacji przyczynia się nie tylko kontakt z białkami arachidów przez mleko matki bądź kurz, ale i wystawienie skóry na kontakt z alergenami.
Tatuaż mapuje aktywność mięśni i neuronów
12 lipca 2016, 10:20Na Uniwersytecie w Tel Awiwie powstał czasowy elektroniczny tatuaż, który pomaga monitorować aktywność mięśni i neuronów. Naukowcy sądzą, że może on wiele wnieść choćby do rehabilitacji czy badań marketingowych.
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.
Wydrukowali macierz elektrod na misiach Haribo
22 czerwca 2018, 10:26Pracując nad umieszczaniem elektrod na miękkich materiałach, inżynierowie z Uniwersytetu Technicznego (TUM) w Monachium nanieśli macierze mikroelektrod na różne miękkie podłoża, m.in. na misie Haribo.